sobota 22. ledna 2011

Co bylo podnětem následujících textů?

Po čase jsem opět vzal do rukou a začetl se do útlého sešitu nesoucího nadpis ZÁKLADY VÍRY ČESKOSLOVENSKÉ CÍRKVE vydaného Ústřední radou Československé církve v roce 1958. Předmluvu k němu napsal patriarcha dr. František Kovář. Potencionálního čtenáře v něm  upozorňuje, že nejde o katechismus. Zdůrazňuje naopak, že výpovědi tohoto textu "jsou projevem theologického myšlení k získání pevné a spolehlivé myšlenkové základny v církvi. Tyto základy víry Československé církve jsou vydávány jako theologická příručka k duchovní péči a k rozhovorům o víře v církvi čs. Toto dílo je theologickým výrazem svobodné křesťanské víry na biblických základech. Je základnou, která má podnítit k pokračování diskusí a pomoci v nich. Nesmí se stát záminkou a příležitostí pro diskvalifikování jiných theologických názorů, jež v něm nejsou obsaženy (podtrženo mnou)."  Patriarcha Kovář dále píše: "Očekávám, že nám pomůže především při plnění  naléhavého úkolu... překonati co nejdříve dvojakost, která ochromuje duchovní sílu církve od jejího počátku: rozpor vyznání víry, jak se v našich sborech děje v liturgii a v duchovní písni, s theologickým smýšlením v otázkách víry, které často popírá obsah bohoslužebného vyznání."
Přiznávám, že jsem neprováděl doslovné porovnání ale jsem toho mínění, že identický dokument nesoucí však rozšířený název církve byl vydán Ústřední radou v roce 1975 pod názvem ZÁKLADY VÍRY CÍRKVE ČESKOSLOVENSKÉ HUSITSKÉ. V jeho neautorizované předmluvě  mimo jiné čteme: "...bohoslovecká tradice církve československé husitské se liší v hlavních bodech od všech církevních tradic. Přitom je postavena biblicky, a proto tvoří součást obecně křesťanského ekumenického bohosloví."
V Církvi československé husitské se přes existenci Základů víry a snad právě pro ono proklamativní prohlášení, že nejsou katechismem církve nalezl autor mající schopnost i vůli a v neposlední řadě také ochotu věnovat síly i čas sepsání Katechismu v duchu Církve československé husitské, byl jím ThDr. Rudolf Medek (svého času biskup brněnské diecéze). Katechismus vydal BLAHOSLAV, vydavatelské zařízení CČSH v roce 1990 nákladem 5000 výtisků.
Dalším materiálem se kterým tu chci pracovat je výbor z duchovního a teologického  odkazu prof. ThDr.PhDr. Otty Rutrleho vydaný  pod titulem KŘESŤANSKÁ VÍRA A ŽIVÁ CÍRKEV (editor Milan Salajka) náboženskou obcí Praha 1–Staré Město roku 2001.

Žádné komentáře:

Okomentovat